web stats
Skip to main content
Fiskegrateng2

Fiskegrateng

Etter forespørsel fra min datter har jeg satt sammen en oppskrift til fiskegrateng. Det finnes flere måter å lage denne retten på, med poteter i retten eller en serverer potetene ved siden av. En smart ide hvis en skal lage til flere personer og har liten plass i langpannen. Vanligvis så bruker vi revet gulrot som tilbehør.

Ingredienter til 5-6 personer
800 gr fisk (Her bruker man vanligvis hvitfisk etter eget ønske. Jeg har brukt torsk)
700 gr poteter
200 gr makaroni
Griljermel
Bechamelsaus

Til bechamelsaus
200 gr margarin/smør
5 ss med hvetemel
1 - 1,2 liter med melk
2 terninger med grønnsaksbuljong
1/2 ts muskatnøtt
Svart pepper etter eget ønske
1/2 ts sukker 
3 eggeplommer (Eggehviten bruker vi senere)


Fremgangsmåten....
Skrell potetene, del dem opp i biter og kok dem som vanlig.
Sett på en kasserolle med vann på komfyren for å koke fisken.
Vanlig regel er å bruke 1 ts salt per liter vann.
Når vannet koker har vi i fisken og når vannet med fisken koker igjen er fisken ferdig.
Ta ut fisken fra kasserollen og legg den i langpannen du skal bruke til gratengen.
Vi bruker det samme vannet til å koke pastaen. Så får pastaen litt fisksmak også.
Legg potet, fisk og pasta i en langpanne.

Ta og del eggehviten fra eggeplommene. Pass på at ikke deler av eggeplommene kommer 
oppi eggehviten fordi da vil ikke eggehviten bli stiv når vi pisker den.
Reserver eggeplommer og eggehviten.

Smelt smøret i en kasserolle og når smøret har smeltet har vi i hvetemelet. 
Bland sammen og spe på med melka. Rør rundt hele tiden til den er passe tykk. 
Tilsett resten av oppskrifta, untatt eggeplommene, til bechamelsausen. 
La sausen koke noen minutter under røring for å få bort melsmaken.
Ta kasserollen av varmen og ha i eggeplommene mens en rører godt rundt. Smak til.
Bland sausen sammen med resten av retten i langpanna.

Pisk eggehviten til den blir stiv og stryk den utover fiskegratengen. 
Deretter strør vi utover et lag med griljermel.

Stek gratengen i ovnen på 180 grader i cirka 30-40 minutter til den får en fin gyllen farve.

Server med revet gulrot. Lag en dressing med eddik, litt vann og sukker.

cook smiley
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *